20. sep 2024

Positivt skridt, men der er stadig udfordringer, der kræver handling

KristenDemokraterne anerkender, at regeringens udspil til en ny sundhedsaftale indeholder flere gode og nødvendige tiltag. Sundhedssystemet står over for komplekse udfordringer, herunder demografiske ændringer, rekrutteringsproblemer og patientsikkerhed. Udspillet har potentiale til at afhjælpe disse problemer, men der er også behov for en mere konkret plan for at sikre lighed i sundhed og kvalitet i hele landet.

Lighed i sundhed – en nødvendighed, ikke et valg

Der er et stort behov for at tackle de massive forskelle i sundhedstilbud mellem regionerne. I Region Sjælland er situationen særlig alvorlig, hvor manglen på sundhedspersonale har ført til dårligere behandlingstilbud og højere dødelighed. Vi bifalder forslaget om at samle regionerne Sjælland og Hovedstaden, men vi ser det som en absolut nødvendighed, at denne sammenlægning faktisk fører til forbedrede sundhedstilbud for borgerne i Region Sjælland. Som det står nu, er der for mange borgere, der bliver efterladt uden adgang til tilstrækkelig behandling – og det er uacceptabelt.

Strukturreformer er ikke nok – der skal handling bag ordene

Regeringens beslutning om at afskaffe det ineffektive klyngesamarbejde og erstatte det med 17 sundhedsråd er et skridt i den rigtige retning. At ansvaret nu bliver placeret i regionerne, og at de får både ressourcerne og mandatet til at sikre bedre akut sygepleje og kronikerpleje, er afgørende. Men vi understreger, at det ikke må ende som en ren organisatorisk øvelse. Borgerne har brug for konkrete forbedringer i deres hverdag, ikke blot nye institutioner på papiret.

Speciallæger i hele landet – ikke kun i hovedstaden

Regeringens intention om at sikre bedre lægedækning i de yderste dele af landet er et positivt skridt. Vi er dog bekymrede for, om det vil være nok at skævvrides økonomien, så læger får højere honorarer i f.eks. Lolland og Nordjylland. Der skal mere til end blot penge; vi har brug for en samlet indsats, der også gør det attraktivt for læger og sundhedspersonale at slå sig ned og blive i disse områder. Krav om at speciallæger fra universitetshospitalerne skal afsætte tid til de mest udsatte områder, som Lolland-Falster, er nødvendigt, men det skal ske uden at gå på kompromis med kvaliteten af behandlingen på de større hospitaler.

Sammentænkning af psykiatri og somatik – det er på tide

Vi hilser velkomment, at psykiatrien endelig bliver prioriteret i regeringens reform, og at der er en plan om at integrere psykiatrisk og somatisk behandling. Det er en nødvendig anerkendelse af, at psykiatriske patienter også har fysiske sundhedsbehov, og vi ser frem til, at denne plan bliver fulgt op af konkrete initiativer i den kommende psykiatriplan.

Adskillelse af økonomier – et nødvendigt opgør

Kommunernes delvise medfinansiering af sundhedsudgifter har vist sig at skabe mere skade end gavn. Det har ført til kassetænkning, hvor kommunerne har fokuseret mere på at undgå udgifter end på at sikre borgernes bedste behandling. Det er derfor positivt, at regeringen nu vil adskille økonomierne og fjerne de incitamenter, der har ført til dårlige løsninger for borgerne.

Regionernes fortsatte rolle – stabilitet og specialisering

KristenDemokraterne bifalder beslutningen om at bevare de nuværende fire regioner, som fortsat skal løse både sundheds- og sygehusopgaverne samt de specialiserede sociale og miljømæssige opgaver. Det er positivt, at usikkerheden omkring regionernes fremtid nu bliver fjernet. Ved at regionerne fortsat er ansvarlige for specialiserede opgaver, sikrer vi en stabil ramme for både borgernes sundhedsbehov og de komplekse opgaver på tværs af sektorer. Vi ser det som afgørende, at denne struktur bliver styrket og tilført de nødvendige ressourcer til at løfte de stigende opgaver, som reformen lægger op til.

Konklusionen er, at der er gode takter, men behov for større ambitioner

KristenDemokraterne anerkender de positive elementer i regeringens sundhedsudspil. Men vi vil fortsat presse på for at sikre, at der bliver handlet konkret for at mindske ulighed i sundhed, og at alle borgere – uanset hvor de bor – får den behandling, de har krav på. Det er vigtigt, at denne reform bliver mere end blot ord på et stykke papir. Vi har brug for handling nu, og vi vil fortsat arbejde for at sikre en sundhedssektor, der leverer på sit løfte om lighed og kvalitet for alle.

Tina Mørk

Psykiatri- og sundhedsordfører, KristenDemokraterne