Folketingsmedlem

JENS ROHDE

Min mærkesag – DET GODE PRAGMATISKE KOMPROMIS

JENS ROHDE

Min mærkesag er, at jeg ikke har nogen mærkesag. Jeg insisterer på en helhedsbetragtning og mærkesager har det med at blive til dogmer, som i længden ender som enten en selvmodsigelse eller som en stopklods for at indgå det gode og pragmatiske kompromis. Venstres skattestop forhindrede dem i at lave et politiforlig.

Udlændingepolitikken forhindrer borgerlige og liberale i at sætte en frihedsdagsorden, fordi der altid står en muslim bag forhænget i den debat. Og sådan kunne man blive ved. For mig er høje ambitioner kombineret med balance afgørende. Og jeg bilder mig ikke ind at kunne fortælle folk, hvordan tingene er. Jeg kan kun sige, hvordan jeg ser verden. Andres syn er lige så legitimt, og derfor er det vigtigt at møde uenigheder med et åbent sind. Det kan være vanskeligt, men det er en øvelse, som jeg prøver at praktisere hver dag. For mig er brede flertal et mål i sig selv.

HVOR SER VI UDFORDRINGEN

Vi lever i en vanskelig tid, når det kommer til det gode, sunde politiske kompromis. Enkeltsagsdemokratiet har stor klangbund og partierne agerer i høj grad ud fra meningsmålinger og analyser udført af konsulenter uden føling med almindelige menneskers hverdag. Den politiske retorik bliver mere og mere konfrontatorisk – det er der åbenbart vælgere i, og algoritmerne på sociale medier favoriserer det.  

HVORDAN SKAL DER HANDLES

Jeg har kun én eneste gang siden 2005 måtte sande, at det ikke var muligt at lave et bredt flertal i den forhandling, jeg sad i. Og forskellene er ellers ganske store i Europa-Parlamentet, hvor jeg sad i ti år. Så alene det, at man italesætter det ved forhandlingsbordet har ofte en ganske opdragende effekt. Og det gør jeg konsekvent. 

For mig er det brede flertal et mål i sig selv.

For mig er det brede flertal et mål i sig selv. Et demokrati skal således aldrig måles på flertallets ret til at gøre med mindretallet, hvad man vil.

MENNESKET BAG MENINGEN

STOR PASSION FOR KULTUR
Jeg er 51 år, og har gennem de sidste 30 år arbejdet med politik. Jeg er bosiddende i Viborg, gift med med Katrine, og har tre børn.

Jeg er kulturelt nysgerrig og har stor interesse for musik, teater, litteratur og sport. Derudover kan jeg også godt lide at nørde tog – og der bliver også brugt en del tid på arbejde i haven.

Hej. Skriv din email. Så modtager du indsigt og inspiration fra vores verden direkte til din indbakke.

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!